Error
  • JFolder::create: Could not create directory

Weekly Outlook 21-24 June 2011.

Salam.. 

Minggu ni agak kabur dari segi fundamental.. at least up to this writing. kejap good news, kejap bad news.. so, I stick to technical analysis. sampai rabu ni. kenapa? sebab awal pagi khamis tu FOMC meeting. this is the highlight of the week. nanti kita cerita satu persatu..

mari tgk dollar index. click link below for better picture. 

dollarindex20jun2011

http://www.imageno.com/gm75eathpqwbpic.html

jumaat lepas USDx lonjak naik sebab weakness in eur and GBP. sampai lah index reject monthly high level 76.50. based on fibo retracement, skrang ni USDx dah 100% retrace and need a new high to go up further. since dia baru reject 100% fibo (previous Mnthly hi), bermakna sekarang index dah berada di "confluence" 38.3 retracement utk trend dari 73.50 sampai 76.46 dgn 61.8% seperti gambar di atas. boleh di leihat sebagai strong support.

dari segi TA, saya nampak bull tu nak continue. pada TF h4. jika kita lihat TF H1, kelihatan Index pada support yg kukuh tetapi perjalanan bear mungkin menuju 261% fibo iaitu 74.80 jika support zone pecah. refer gambar.  dengan harapan, fundamental akan support dari point2 yang berikut.

http://www.imageno.com/kouooj6n1vrjpic.html

dollarindex_h1_20jun2011

Dollar:

1) Ending Qualitative Easing 2 program (QE2). leh google kalau nak tahu lebih lanjut. 30th june ni tamat. stock akan jatuh, riskier asset akan dijual and pindah kepada safe haven seperti yen, dollar dan CHF. 

2) Hawkish statement dari Ben bernake pada press conference FOMC meeting. masa ni la dia akan cerita apa Feds nak buat dgn billions asset yg dorg beli utk support liquidity since Lehman Bro crash. Hawkish --> berita2 baik, hint2 berkenaan kenaikan rate.

3) US unemployement Claims dijangka berkurangan atau tidak berubah. dollar positive jugak tu. Mungkin juga Housing data selasa boleh mempengaruhi dollar positively.

Euro:

1) Saya masih biased bearish untuk EuroUsd walaupon saya ada position buy. Krisis hutang greece terlalu besar untuk di pandang ringan. walaupon IMF, ECB dan segala negara euro berbincang utk selamatkan Greece, possibility utk further bad event bg greece amat besar.  

- penglibatan private sector diperlukan. Euro Finance ministry + ecb + imf tak mencukupi utk greece.

- Austerity di greece perlu di pertingkatkan, iaitu, kurangkan subsidi, benefit, gaji kepada pekerja kerajaan, dan increase tax bagi pekerja swasta. 

- Spread yield antara spanish bond dgn german Bund semakin besar. menandakan debt di spain juga adalah high liability.

- July scheduled interest hike will hurt euro country more. "strong vigilance" masih di sebut utk kekalkan stability.

- Greek confidence vote utk currecnt goverment and restructure of the cabinet. 

http://blogs.forbes.com/afontevecchia/2011/06/20/europes-fate-hangs-from-a-thread-ahead-of-greek-confidence-vote/

http://www.euronews.net/2011/06/20/greek-crucial-confidence-vote-approaches/

GBP (sterling)

1) MPC meeting. 6 org dalam commitee tak nak hike rate di UK, 3 org nak hike. selagi takde tanda2 utk hike rate despite high inflation, GBP akan suffer. so dengan data ini sahaja, saya bearish dgn GBP. november is the expected rate hike. 

Yen

Seperti minggu2 lepas, saya masih bearish untuk yen. memang mencari ruang utk buy di UJ. walaubagaimana pun, saya mungkin sell EJ GJ dgn tight stop-loss. 

Semoga ulasan saya memberi sedikit gambaran utk minggu ini. trade at your own risk. this is for educational purpose sahaja.

p/s: sedikit peransang utk para trader. hasil 20 hari trading. Alhamdulillah. 

Image_02_Jun._21_01.40 

Oasis Wealth Builders Sdn. Bhd. (901084-K)
45-2, Jalan Cecawi 6/33, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Telephone: +603-61505605
SMS Only: +6019-6551028
GPS Coordinates: Lat : 3.162100, Long: 101.581850