Error
  • JFolder::create: Could not create directory
traders_note_header.png

UPDATE: WEEKLY HIGHLIGHT JUNE 13TH - 17TH

sepertimana yang saya jangkakan, rally di GBP dan EUR tidak kekal untuk minggu ini. 

Dollar index telah mencapai target Fibo Retracement 61.8% setelah berjaya memecahkan resistance 23% fibo retrace pada weekly TF. expect some retracement down kat dollar index sebelom meneruskan perjalanan keatas.

usdx15jun2011

Weekly Highlight June 13th - 17th

Salam... seperti biasa. kita tengok apa menu utama kita bermula esok.

Minggu lepas kita naik roller coaster. dari good news in Greece tiba2 jadi bad news dengan German Fin Minister x setuju dengan ECB. 

29hb ni Greece sepatutnya dapat lagi duit bailout yg pertama. sedikit demi sedikit. and skrang Athen perlukan lagi 120Bil utk elak dari default.

apa maksud default tu? senang cerita. macam kita pinjam loan bank. and kita tak mampu bayar. imagine ni negara tak mampu bayar.

paling banyak bg hutang kat greece adalah France and german. kalau la takdir Greece mmg tak mampu bayar, and request kluar dari Euro. EURUSD akan terjun junam tiruk sebab domino effect itu akan menjejasjan bank2 dia german dan france. dua negara yg kuat bagi eurozone. Last week Trichet ad cakap nak hike lagi on july. tapi tengok pada price actiopn, it has been priced in dah. so rate will not make much impact dah for the time being. flavor of the week, remain Greece and others debt issue in Eurozone. 120Bil utk greece banyak tu. expecially after bailing out portugal... ECB kering dah tu. unless a good agreement and money is ready to be delivered to Greece... I will look for opportunity to sell this ccy.

Bagi GBP.  data ekonomi last week semuanya negative. and BOE mmg tak berapa "hawkish" sangat pasal interest rate ni. so most likely rate remain flat walaupon CPI naik. (release rabu). Saya masih tunggu Sell rally untill price actually makes a decent reversal signal. so far belom ada.

bagi Yen. saya tak expect any intervention selagi price x reached 79.50 in USDJPY.. saya ada letak satu buy order situ just incase market want to hunt any SL below level 80 kat UJ. Bearish bagi yen. looking to buy UJ.

bagi USD.. agak complicated. tapi selloff in stocks and comoditi banyak bantu USD gagah kembali. Saudi pledge nak increase production utk oil by 1.2 mil barrel per day. bad news for Oil due to extra supply. good news utk US economi yg banyak import oil. kalau kita tengok Dollar index. price skrance stop pada 23.6% fibo Dtrend retracement level kat weekly chart. refer below. ade good news/rumor jugak kat dollar ni. QE3 unlikely, Obama mungkin dapat approval dari kongress utk raise debt ceiling insyaAllah Dollar ada petunjuk bullish.

usdx12jun2011 

saya akan update dari masa kesemasa jika ada kelapangan. fpor the time being, saya bias sell on rally. bila ada naik, and x break resistance mana2, saya akan sell EU, GU, AU. jika ada soalan, boleh PM saya di skype, tarmizee76. 

----> educational purpose only. made to keep track of my own analyis. Good luck
 

Weekly Market Highlight June 6th -10th

Assalamualaikum.

seperti biasa, routine saya untuk mula trading, saya akan check wekly bias untuk overall market including stock, bond, fx etc.

yang paling penting adalah mengetahui weekly highlight atau "lauk utama" bagi minggu tersebut dan juga analisa teknical bagi daily chart dan weekly chart.

bagi minggu ni, saya personally bias kepada BUY kerana beberapa faktor yg akan di sebut di bawah.

1. Job creation Lemah ADP and NFP. jauh berbeza dari expected number. mennunjukan QE2 tidak berjaya untuk membantu ekonimi US walaupon 600bil dah di spent untuk QE2. adalah QE3 akan dibuat? US Treasuries yield bagi 10tahun bond drop below 3% iaitu 2.99% pada jumaat. Ini adalah fator yang melemahkan lagi dollar. walaupon stock mungkin akan bearish sebab QE2 support tiada, tapi risk aversion mungkin tidak akan support dollar pada masa ini. kebarangkalian besar CHF dan Gold/silver akan dapat manfaat.

2. Keadaan di Eur yg semakin cerah kerana usaha dari pihak politik dan ECB. Greece akan dapat plan bailout baru untuk sambung and tambahan kepada 110bil yang lama. 

3. Technical weekly close as bearish on Dollar index.

walaubagaimana pon, untuk GBPUSD, saya hanya akan scalping both up and down due to ranging/sideway expectation. highlight utk GBP adalah MPC rate meeting yg bias kepada tiada Hike in interest rate. GBP outlook juga weak pada pandangan peribadi saya.

Untuk JPY, Uncertainty in political scenario boleh menyebabkan weakness in yen.. dan juga level USDJPY yg berlegar di sekitar 80+ adalah sangat bahaya untuk mengambil short position, termasuk lah dalam cross pair yen seperti EURJPY, GBPJPY, AUDJPY. saya bearish bagi yen and mengambil posisi buy untuk GJ, EJ dan AJ. untuk NJ, tiada analisa di buat.

http://www.shotpix.com/images/09018454112748940082.gif

Analisis ini void sekiranya Fed Ben bernarke tiba2 tukar policy and bagi hawkish comment pada hari Rabu. 

trade at you own risk. this is for education purpose only. not a trade call or signal to open position. 

 

EURUSD at Down trendline

Chart pattern masih LH LL and LH. Kalau Trendline tu berjaya Hold, kita short ramai2. http://www.imageno.com/npr04kqvrrpopic.html update: trendline broken... china nak beli euro bailout bond... http://www.ft.com/cms/s/0/0033bc70-86eb-11e0-92df-00144feabdc0.html?ftcamp=rss#axzz1NQ4SWPrv

Dollar Index. Flag Pattern, Bull Continuation?

Personal view on Dollar index. FLAG PATTERN H4??  secara teori nya continuation. tp void if lower trendline broken and hold below 75.80. Ikutkan pattern Dollar index naik sebab dah buat new high.

Dollar quote pair macam EU GU AU likely naik hari ni..

US session data ada Premlin GDP. expected increase and should be US positive. However Unelpoyment Claim expected naik. tak berapa elok utk Stock market. hence, advantage utk dollar. in short term.

personally masih hit and run mode..   

 

usdx26may2011

http://www.oasiswealthbuilders.com/images/stories/usdx26may2011.gif

More Articles...

Oasis Wealth Builders Sdn. Bhd. (901084-K)
45-2, Jalan Cecawi 6/33, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Telephone: +603-61505605
SMS Only: +6019-6551028
GPS Coordinates: Lat : 3.162100, Long: 101.581850